Radim Jančura: Podnikanie je o prekážkach

Podľa Radima Jančuru sa v Českej republike žije a podniká dobre. Ako sám hovorí, podnikanie je o tom, aby človek zdolával prekážky.
Piatok
10.05.2013
Radim Jančura začínal ako sprostredkovateľ au-pair pobytov v zahraničí. Postupom času vybudoval spoločnosť, o ktorej je mnoho počuť. A to nie len v súvislosti s autobusovou a vlakovou dopravou.
 

Vlastný biznis ste rozbehol ako vysokoškolák. Čo bolo tým prvotným impulzom, keď ste si povedal: "Idem do toho, začnem podnikať!"?

 

Na Vysokom učení technickom v Brne som študoval na dvoch fakultách, a to podnikateľskej a fakulte elektrotechniky. Vedel som však už vtedy, že elektrinou sa v živote nechcem zapodievať a ani nebudem. Škola mi dala veľa, ale štúdium na podnikateľskej fakulte som nedokončil. Zostala mi tak iba elektrotechnická fakulta a vedel som, že nebudem chcieť navrhovať motory. Takže som hľadal iný spôsob ako z toho utiecť. Druhou motiváciou bola moja túžba po nezávislosti na rodičoch. Aby som sa nemusel spoliehať na ich financovanie. To boli dva hlavné dôvody, prečo som vo štvrtom ročníku založil Student Agency.

 

Čo bolo na tých začiatkoch najťažšie?

Keď človek začne podnikať na škole, teda ako ja, má jednu veľkú výhodu. Má všetko živobytie, teda stravu, ubytovanie a ďalšie veci zabezpečené. Teda od rodičov som dostával 1000 Kč na mesiac, dnes sa určite dostáva väčšie vreckové, ale v tom máte všetko vrátane piva a jedla. Každú korunu, ktorú som zarobil som mohol teda strčiť naspäť do podnikania, čo je veľmi cenné. Keď vyjdete zo školy a len potom začnete podnikať, tak musíte predovšetkým uživiť sám seba, čo je podstatne horšie. To, že som vždy strčil všetky zisky naspäť do firmy, funguje dodnes. Vo svojich firmách som iba ako zamestnanec a žiadne dividendy som si nikdy nevyplatil.

Student Agency, ktorú ste založil v roku 1996 a ponúkala vtedy hlavne pracovné a jazykové pobyty v zahraničí si veľmi rýchlo vydobyla svoje pevné miesto na trhu. Čo bolo podľa vás tým tajomstvom úspechu?

Firmu som založil v roku 1993, vtedy som podnikal ako fyzická osoba, teda ako Radim Jančura. Spoločnosť ako taká vznikla v roku 1996. Začínal som s au-pair zájazdmi. Vtedy som obišiel konkurenciu, zistil aký je stav a znížil ceny za sprostredkovanie au-pair asi na polovicu. Dá sa povedať, že tieto ceny platia dodnes, nijako sme ich nezvýšili. V podstate mám pocit, že v Česku už žiadna au-pair agentúra neexistuje. Nedlho potom, čo sme urobili toto opatrenie, sa záujemcovia začali hrnúť. Za tri roky sme sa stali najväčšou au-pair agentúrou na svete, čo zasa nebol tak veľký problém, pretože vtedy do Anglicka mohli chodiť iba Česi, Slováci, Maďari. Po au-pair pobytoch sme začali ponúkať jazykové pobyty, čo sa mi zdalo vtedy veľmi drahá vec. Myslel som si, že 10 tisíc za týždeň v zahraničí nikto nedá, ale záujem o to bol.

A čo bolo ďalej?

Potom sme začali s predajom leteniek. To súviselo s tým, že sme pre našich klientov z radov au-pair a záujemcov o študijné pobyty potrebovali vždy lístok na autobus, alebo letenku. Vtedy sme museli chodiť nakupovať letenky ku konkurencii, a tak sme sa to rozhodli zmeniť. Do troch rokov od začiatku tohto projektu sme boli najväčší, čo platí aj dodnes. Vo chvíli, než začnete podnikať obvykle neviete do čoho pichnúť. Ale keď sa rozbehnete, zistíte, že na trhu je mnoho ďalších možností, ako ďalej rozvinúť biznis. Ale musíte začať.

Celý rozhovor nájdete v magazíne Vlastní firma FRANCHISING 02/2013.