Stanislav Bernard: Snažíme sa ísť vlastnou cestou

Stanislav Bernard je výraznou postavou českého podnikateľského prostredia. Pred dvadsiatimi rokmi spoločne s Jozefom Vávrom vzkriesili pivovar v Humpolci. Takmer sedemnásobne zvýšili objem jeho výroby a dnes konkurujú veľkým hráčom na českom pivnom trhu.
Utorok
03.07.2012
Vnímanie korupcie v Českej republike je veľmi pokrivené. Pokiaľ chce byť Česko v budúcnosti úspešné, musí sa v blízkej dobe mnoho zmeniť k lepšiemu. To si myslí Stanislav Bernard, spolumajiteľ známeho Rodinného pivovaru Bernard v Humpolci.
 

Rodinný pivovar Bernard oslávil v predminulom roku 20. narodeniny. Aké boli jeho začiatky? Ako ťažké bolo vtedy súkromne podnikať v zemi, ktorá s tým nemala skúsenosť?

Z nášho pohľadu to bolo viac než ťažké. V dražbe malej privatizácie sme vydražili v podstate ruinu pivovaru, jej zostatková hodnota bola vyjadrovaná deväť a pol milióna korún. Dražobná cena sa vyšplhala na 45 miliónov. Zároveň s pivovarom sme museli kúpiť aj jeho zásoby za sedem miliónov, tie boli z valnej časti tvorené pivom, ktoré bolo nepredajné. Radu zásob sme museli aj zlikvidovať. Celú privatizáciu pivovaru sme financovali z úveru. Ja sám som napr. založil rodinný dom. Nakoniec až dva dni pred vypršaním mesačnej lehoty sa mi podarilo získať úver v sporiteľni.

 

A aký ste mali plán po privatizácií?

Počítal som s tým, že budeme schopný uvariť viac piva, než v tej dobe varieval Štátny podnik, ktorého výroba bola okolo 40 tisíc hl. za rok, v poslednom roku existencie dokonca len 26 tis. hl. S mojim spoločníkom Jozefom Vávrom, ktorý humpolecký pivovar poznal, sme odhadovali, že dokážeme variť 80 tisíc hl. piva, teda dvojnásobok pôvodnej výroby. Otázkou však bolo, či uvarené pivo dokážeme tiež predať. Vtedajší pivovar mal totiž pokazenú povesť, naviac bol čisto regionálny. Veď okruhu 20 kilometrov od Humpolca fungujú ďalšie 3 pivovary - jihlavský, havlíčkobrodský a pelhřimovský. Od začiatku podnikania sme teda prakticky nemali trh, o ktorý by sme sa mohli oprieť. A zároveň držať pivovar v chode bolo ťažké, pretože väčšina strojov boli zastaralé a v mnohých prípadoch na ne nebolo možné zohnať ani náhradné diely. A takýchto problémov bola celá rada.

 

Mimo vaše aktivity v pivovare ste sa stal zakladateľom Nadačného fondu proti korupcii, ktorý vznikol v minulom roku. Ako hodnotíte jeho fungovanie doposiaľ?

Hodnotiť vlastný fond nie je príliš dobré, to by mal hodnotiť niekto z vonku. Viac-menej si myslím, že za relatívne krátku dobu náš nadačný fond medzi tými subjektmi, ktoré sa vymedzujú proti korupcii dosiahol pomerne dosť hmatateľných momentov.

Celý rozhovor nájdete v magazíne Vlastní firma FRANCHISING 01/2012.