Správne nastavená štruktúra, ktorá využíva daňovej optimalizácie v rámci pravidiel, sa nemusia obávať represií zo strany štátu. Tieto štruktúry často využívajú spoločností z EÚ, a preto ich nie je možné zaťažiť dodatočným zdanením napríklad vo forme zrážkových daní.
Štvrtok
10.10.2013
Záujem slovenských spoločností o daňové raje sa kontinuálne zvyšuje.
 

V priebehu prvého polroku 2013 sa počet slovenských firiem, ktoré majú vlastníka v destináciách považovaných za daňový raj celkom zvýšil o 120 a dosiahol tak celkového počtu 3 764. Najväčší záujem bol o Seychely, s odstupom nasledujú Panama a Spojené štáty americké. Vyplýva to z analýzy poradenskej spoločnosti Bisnode.

„Prvá polovica roku 2013 sa na Slovensku niesla v duchu neutíchajúceho záujmu podnikateľov o daňovú optimalizáciu, ochranu majetku, menšiu byrokraciu a zaistenie anonymného vlastníctva prostredníctvom zahraničných firiem. Medzi najatraktívnejšími miestami tak opäť figurujú Seychely (34 nových) a s odstupom nasledujú Panama (27), Spojené štáty americké (21),“ komentuje aktuálne štatistiky riaditeľ spoločnosti Bisnode Slovensko Milan Seliak s tým, že nárat bol zaznamenaný aj v prípade Belize (14), Holandska (8), Bahám (8), Spojených arabských emirátov (5), Lichtenštajnska (5), Malty (3), Monaka (1) a Cypru (1).

Prísne tajné

Podle Seliaka sa Seychely, ktoré sa spravidla využívajú na zaistenie anonymity, v poslednom období stávajú jednoznačnými favoritmi medzi daňovými rajmi u českých a slovenských podnikateľov. Obľuba Seychelský ostrovov a do značnej miery aj Spojených štátov amerických je daná možnosťou utajiť konečného vlastníka spoločnosti.

„V Českej republike v prvom štvrťroku 2013 došlo k historicky prvému poklesu záujmu o daňové raje, ale momentálne sa situácia zmenila. Dochádzka k turbulenciám v politike a neistote ohľadom budúceho vývoja. V posledných mesiacoch sa však počet českých spoločností, ktoré majú vlastníka v daňovom raji zvýšil o 43 na 12 719. Najväčší záujem bol o Seychely a Cyprus,“ uzavrel Milan Seliak.