Teraz už aj v Maďarsku i Bosne a Hercegovine

Poslanie a biznis / Vydavateľstvo Modrý slon má už od roku 1998 ako jeden z hlavných cieľov motivovať mladých čitateľov prostredníctvom osobných kníh k samostatnému čítaniu. "Chceme im ukázať kúzlo písaného textu, a to prirodzenou a nenásilnou cestou, založenou na vlastnom poznaní dieťaťa a jeho emočných prežitkov," hovorí Marek Halfar.
Pondelok
29.10.2018
V roku 1998 sa vydavateľstvo Modrý slon rozhodlo motivovať české deti na čítanie pomocou personálnych kníh. Jeho majiteľ Marek Halfar prezradzuje, ako sa im darí s franšízou v zahraničí.
 

Vydavateľstvo Modrý slon funguje od roku 1998. Ako by ste popísali uplynulých 20 rokov?
Za posledných dvadsať rokov bolo niekoľko období, kedy sme prešľapovali na mieste, ale za posledné štyri roky, kedy sme kompletne prepracovali obchodný model, nepretržite rastieme v desiatkach percent. Podarilo sa nám vybudovať kníhtlačiareň a spojiť ju s vydavateľstvom. Dnes od prvej myšlienky, nápadu na príbeh až po konečný výrobok – personálnu knihu, vzniká všetko pod jednou strechou. Vďaka franšíze sa nám podarilo rozšíriť sa aj do zahraničia.

Ponuku vydavateľstva tvoria personálne knihy a didaktické pomôcky. O čo je medzi vašimi zákazníkmi najväčší záujem?
Štandardnú ponuku tvorí okrem osobných kníh tiež motanica, puzzle či pexeso​​. Najväčší záujem je o naše personálne leporelá, ktoré patria medzi svetový unikát vyvinutý práve v našom vydavateľstve.

Modrý slon úspešne expandoval aj na zahraničné trhy. Ako sa mu tam darí?
Od zahraničných franšízových partnerov máme samé pozitívne reakcie. Oceňujú, že na svojom trhu získavajú ako držitelia master-franšízovej licencie exkluzivitu a veľkú podporu z našej strany. Môžu sa sústrediť na prevádzkovanie e-shopu, help desku a prijímať objednávky od zákazníkov. Objednané knihy prepošlú k nám, kde ich následne vyrobíme a zašleme späť nášmu master-franšízantovi, ktorý zaistí doručenie jeho zákazníkom. Profit master-franšízanta v každej krajine činí 50 % z predajnej ceny produktov. Ako sami hovoria, je to práca snov. Predávajú nádherný produkt a nepotrebujú sklady, kancelárie, stačí im iba pripojenie na internet.

Plánujete počet krajín, v ktorých má Modrý slon zastúpenie, ešte rozširovať? O ktoré by ste prípadne mali záujem?
V októbri sme podpísali master-franšízovú zmluvu s Maďarskom a Bosnou a Hercegovinou. Ďalších vážnych záujemcov máme z Portugalska a Talianska a veríme, že postupne nájdeme záujemcov aj v ďalších krajinách, ako aj na Slovensku.

Akým spôsobom získavate partnerov v daných krajinách? 
Vďaka prezentácii ponuky master-franšízy na portáloch Franchising.huFranchising.rs sme získali ​partnerov v Maďarsku a Bosne a Hercegovine. Našu ponuku master-franšízy do zahraničia publikujeme i na ďalších sesterských portáloch Franchising.sk v krajinách, kde franšízantov ešte nemáme. Tiež nemôžeme zabudnúť spomenúť využívanie osobných kontaktov v ostatných krajinách, získaných vďaka ďalším podnikateľským aktivitám vo vzdelávaní detí.

Ako fungujete na domácom trhu?​
Na českom trhu máme 4 franšízantov, s ktorými spolupracujeme dlhodobo. Zvyšnú časť trhu pokrývame vlastnými silami. Na franšízing sa sústredíme práve pri expanzii do zahraničia, aby sme boli schopní pokryť viac trhov naraz. Čo je nespornou výhodou franšízingu.

Kde vidíte Modrého slona za ďalších 10 rokov?
Naším cieľom je vybudovať s našimi partnermi v zahraničí európske vydavateľstvo a ponúkať našim malým čitateľom najkvalitnejšie príbehy a ilustrácie z celého sveta.


Stávka do inovácií a franšízing / Personálne leporelá patria medzi svetový unikát vyvinutý vo vydavateľstve Modrý slon. Medzi ďalšie unikátne didaktické pomôcky patrí napr. Motanica - rozvíja detskú logiku a vnímanie okolitého sveta. Získala niekoľko ocenení.

Populárne na fóre