Naspäť doma / Z Chicaga sa vedenie McDonald's odsťahovalo v roku 1971,teraz sa do mesta vracia
Streda
22.08.2018
Big Mac oslávi 50. narodeniny a globálne vedenie spoločnosti McDonald's sa sťahuje. Po 47 rokoch sa vráti do Chicaga, kde manažérov privíta nové firemné sídlo za 250 miliónov dolárov.
 

McDonald's chce byť modernou a progresívnou burgerovou značkou. Tak znie hlavný strategický plán súčasného vedenia globálnej franšízovej siete na čele s generálnym riaditeľom Stevem Easterbrookom. Súčasťou zmien bolo otvorenie nového hlavného sídla McDonald's v Chicagu v budove za 250 miliónov amerických dolárov. Vo vnútri nového ústredia v štvrti West Loop, známej modernou gastronómiou, sa nachádza okrem iného reštaurácia pre verejnosť, kde je možné ochutnať aj (každý mesiac iné) špeciality McDonald's z rôznych častí a krajín sveta ako je Hong Kong (kuracie pásiky) či Francúzska (šalát Mezze). 

Jedno z poschodí obrovskej budovy slúži ako "Hamburgerová Univerzita", kde sa školia manažéri aj franšízanti, a ktorá funguje v rámci siete McDonald's už od roku 1961, a stihla vychovať 80 tisíc špecialistov. Ďalšie tvoria experimentálne kuchynské priestory, kde vznikajú nové príchute, omáčky aj celé nové pokrmy. Šieste poschodie s výhľadom na mesto poskytuje zázemie hosťom v rámci veľkého Cafe McDonald's, kde sa sedí v členenom priestore podobne ako na štadióne alebo v kine, a môžu sa kochať pohľadom na Chicago, kam sa vedenie McDonald's vrátilo po 47 rokoch.

Trumpová láska a expanzia do Severnej Kórei

V budove je možné nájsť 300 konferenčných miestností so zariadením pre video prezentácie, pracovné priestory majú nabádať na spoluprácu a rozhovory. Najvyššie poschodie slúži pre potreby fitness centra, umiestené sú na ňom aj vyhliadkové terasy so stolmi a lehátkami. Investícia do nového sídla má podľa správy CNBC priniesť súčasne prepúšťanie, pretože vedenie chce do roku 2019 znížiť náklady na prevádzku siete až o 500 miliónov dolárov. Všetkým zamestnancom aj franšízantom spoločnosť rozoslala správu o zahájení reštrukturalizácie regionálnych kancelárií a pobočiek (zatiaľ iba v USA), potom má nasledovať zjednodušenie riadenia globálnej franšízovej siete.

Nedávno sa v americkej tlači objavili tiež správy o možnej expanzii McDonald's do Severnej Kórei. Má byť gestom dobrej vôle diktátorského režimu, a pre McDonald's by táto možnosť isto znamenala prekročenie ďalšieho veľkého historického medzníka. Rok 2018 každopádne pre "Mekáč" znamená prísľub veľkých zmien. Medzi tie najhlavnejší patria nové technológie (najmä nové samoobslužné kiosky a mobilné aplikácie) a snaha o ekologickejšiu prevádzku pobočiek vďaka využitiu recyklovateľných materiálov - napríklad aj kvôli novým nariadeniam Európskej únie testuje papierové nápojové slamky. 


Káva s výhľadom / Súčasťou sídla sú aj reštaurácie a veľká kaviareň kam môže prísť ochutnať medzinárodné špeciality McDonald's aj verejnosť