KFC chce vzdelávať Číňanov

Podľa Euromonitor International bol podiel KFC v čínskom reštauračnom reťazci v roku 2016 11,6 %, čo predstavuje pokles oproti 16 % v roku 2012. Vo svojej stratégii sa preto chce zamerať na mladých konzumentov, digitalizáciu služieb aj modernizáciu reštaurácií.
Pondelok
19.03.2018
Historické tematické reštaurácie KFC v 18 mestách vzniknú pomocou Národného múzea Číny. Majú vzdelávať deti a mládež.
 

Fastfoodový reťazec KFC otvorí v Číne 18 nových pobočiek, ktorých interiér a zariadenie bude odkazovať na dôležité udalosti tamojšej histórie. Národné múzeum v Číne vyjadrilo nádej, že projekt pomôže zlepšiť vzdelávanie a poznatky o vlastnej krajine čínskym deťom a mládeži, ktorá tvorí významnú časť klientely známej značky pre výrobu a predaj kuracích špecialít. Na národnú identitu v Číne sa spoliehal pri svojej marketingovej stratégii už Starbucks, keď uviedol do predaja špeciálne hrnčeky s tradičnými čínskymi vzormi.

KFC chce vo svojich vybraných reštauráciách vystavovať okrem iného archeologické pamiatky, nájdené v mestách, kde stoja pobočky. V jednej budú vystavené napríklad bronzové artefakty z dôb vlády dynastie Šang v 2. tisícročí pred. n. l. Animované video na obrazovke by malo vysvetľovať, kde presne boli nájdené, kto ich vyrobil, a na aké účely slúžili. "Vieme, že 85 % zákazníkov KFC v Číne sú deti a mladí ľudia," uviedol riaditeľ Národného múzea Li Liusan. "Dúfame, že sa pri jedle môžu dozvedieť viac o čínskej kultúre."

Synonymum pre "západné jedlo"

Značka KFC má v Číne silné korene, prvú (trojposchodovú) pobočku otvorila v Pekingu v roku 1987. Patrila medzi prvých výrobcov rýchleho občerstvenia v najľudnatejšej krajine sveta. Dnes vlastní vo viac ako 1 100 mestách 5 tisíc pobočiek, a pred svojimi najväčšími konkurentmi má takmer dvojnásobný náskok. Franšízová sieť Starbucks má napríklad momentálne v Číne 3 tisíc franšízových pobočiek, do roku 2021 by ich malo byť celkovo cez 5 tisíc, čím by sa počet mal dorovnať. Aj McDonald’s chce svoju čínsku expanziu zrýchliť v tomto roku.

Americké fastfoodové značky ako KFC a McDonald’s predstavujú pre Číňanov synonymum pre "západné jedlo". A to z hľadiska kvality aj ceny. Pred 30 rokmi bol obed v KFC pre mnohých z nich luxusnou záležitosťou, ktorú si mohli dovoliť párkrát do mesiaca. Deti dostávali návštevu fastfoodov ako odmenu za výsledky v škole, a ešte do roku 2007 predstavovalo rýchle občerstvenie viac ako polovicu reštauračných podnikov v Číne. Posledných 10 rokov však ich obľuba v krajine pomaly klesá následkom rastúceho trhu a konkurencie.