Len výzvy vás posunú dopredu

„To, že som žena mi v mojom podnikaní nikdy nepripadalo ako prekážka. Naopak si myslím, že my ženy prinášame do podnikania ľudský aspekt. Máme podľa mňa lepší inštinkt, vieme sa vcítiť do situácie. Zdá sa mi, že sme i viac kreatívne ako muži. Nie nadarmo sa hovorí, že za každým úspechom muža stojí žena.“
Pondelok
23.10.2017
Podnikateľský príbeh módnej návrhárky Blanky Matragi je verejnosti všeobecne známy. Aké je však podľa nej tajomstvo úspechu v módnej brandži?
 

V Libanone ste so svojou tvorbou prerazili v neľahkej dobe občianskej vojny. Ako sa Vám to podarilo?
Keď som v Libanone začínala, tak to bolo v období krutej vojny. Prišla som tam na začiatku 80. rokov s akademickým výtvarným titulom z odboru sklárstva, ale i odevného výtvarníctva. Veľmi ma vtedy podporili média, ktoré zaujala moja odvaha etablovať sa na trhu v tejto krízovej situácii. Veľmi rýchlo sa informácie o mojom snažení rozkríkli. Média ma natáčali, realizovali sme rozhovory, často som sa objavila na titulných stranách rôznych magazínov a časopisov.

Vedeli ste hneď od začiatku, že chcete tvoriť pre tých najbohatších zákazníkov?
Keď som odišla na Blízky východ, všetci mi hovorili, že najväčšie „terno“ je dostať sa k tým najbohatším ľuďom do ich palácov. To sa teda stalo takým mojim hnacím motorom. Bola to moja méta, dostať sa k nim a hlavne si overiť, či by som ich svojou tvorbou dokázala uspokojiť.

A podarilo sa…
Našťastie áno. Začala som robiť okrem iných šaty pre manželky architektov, ktorí pôsobili v Perzkom zálive. Jedna z nich ma vzala na módnu prehliadku, kde som spoznala manželku petrolejového magnáta, ktorej sa šaty veľmi zapáčili, a hneď začala zisťovať, kto ich navrhol. Od tej doby nemám čas sa prakticky ani napiť kávy. Pozvala ma totiž do Perzkého zálivu, kde ma vzala do prvého paláca. A to bol v podstate začiatok kolotoča, do ktorého som sa dostala a ktorý sa stále točí ďalej.

Libanon však nebol na začiatku miestom, kde ste chceli po odchode z Československa pôsobiť, však?
Máte pravdu. S manželom sme pôvodne chceli ísť do Saudskej Arábie. Moje československé vízum mi vstup do tejto krajiny však neumožnilo. Museli sme teda zostať v Libanone.

A zostali ste tam i po páde „železnej opony“…
Áno, v Libanone sa mi veľmi páčilo. Fascinovalo ma, že je to úplne iná krajina s inou kultúrou ako Československo. My sme taký malý špecifický „rybníček“. V krajinách, kde sa dnes pohybujem, teda na Blízkom východe, je väčší konzum, čomu zodpovedá i správanie tamojších ľudí. Je tam veľmi časté, že ženy, ktoré sa u mňa obliekajú, si šaty obstarajú, oblečú si ich na seba a potom ich darujú. Oveľa častejšie obmieňajú šatník. Často sa nad tým zamýšľam a vždy prídem k názoru, že u nás to takto s najväčšou pravdepodobnosťou fungovať nikdy nebude. Sme inak vychovaní. Tomu som sa hlavne myšlienkovo musela prispôsobiť a vďaka umeniu improvizácie, ktoré mi je vlastné, sa mi to podarilo.

Je umenie improvizácie pre módneho návrhára dôležité?
Podľa môjho názoru je úplne nevyhnutné, je základom úspechu. Človek, ktorý chce v tejto brandži niečo dosiahnuť, sa nesmie báť a musí sa vedieť pozrieť na zdanlivo obyčajnú vec a vďaka svojim schopnostiam ju povýšiť na niečo zvláštne, atraktívne. Je to práve kreativita, ktorá sa dnes vo svete cení. S tým súvisí i moje celoživotné motto – „Dokázať povýšiť zdanlivo nezlučiteľné na atraktívne“.

„Zakladám si na tom, že som schopná svojim zákazníčkam vyjsť v ústrety. Nechcem ich nechať odísť s tým, že si neprišli na svoje, že neboli omráčené. Nemôžem ich nechať odísť smutné, s nejakým zlým pocitom. Musíme byť schopní reagovať na ich priania, čo je podľa mňa základom úspechu.“

Čo ďalšie musí človek, ktorý chce uspieť v módnej brandži, mať?
V prvom rade si musí uvedomiť, že ide o tvrdý biznis, v ktorom sa točia veľké peniaze. Ostrejšie lakte sú teda nevyhnuté. Dôležitá je tiež túžba neustále sa posúvať, hľadať nové cesty, premýšľať nad tým, čo a ako urobiť po novom. V momente, kedy zaspíte na vavrínoch, je koniec a môžete to „zabaliť“. Držím sa toho, že sa nesmiem uspokojiť s tým čo je a že mi ľudia hovoria, že je to dobré. Chcem ísť stále ďalej.

Ako to u vás vyzerá v praxi?
Snažím sa čo najviac využívať možnosti, ktoré mi dnešný svet a technológie ponúkajú. Slovo nemožné pre mňa neexistuje. Nenechám sa zastaviť. Keď narazím na nejakú prekážku, hľadám riešenie, ako sa s ňou pobiť. Sama si napríklad vyrábam látky tak, aby mi vyhovovali. S pomocou mojej stážistky sa mi napríklad podarilo preniesť moje ručne spracované motívy prostredníctvom digitálnej tlače. Stále som totiž premýšľala, ako by sa mi to mohlo podariť tak, aby som mala látku potlačenú podľa mojich predstáv. Vyhľadali sme taliansku firmu, ktorá na internete sľubovala prenesenie umeleckého diela pomocou tlače na látku. A tak som tam vyzbrojená svojimi návrhmi vyrazila. Spoločne s inžiniermi som teda preniesla moje motívy na látky rôznych materiálov. Zistila som, že človek musí ísť s dobou, stíhať jej tempu a musí vedieť reflektovať na jej veľmi náročné požiadavky.

Celý rozhovor nájdete v magazíne Vlastní firma FRANCHISING 02/2017.


Populárne na fóre

Q/微信551190476補辦【偽造】美国明尼史特利浸会学院文凭(BaptistCollege of Ministry)复刻精仿//毕业证办理//成绩单修改

Q/微信551190476補辦【偽造】美国明尼史特利浸会学院文凭(BaptistCollege of...

1 komentár(e)
posledný 19.03.2024
制作【做】Columbia University文凭Q/微信551190476哥伦比亚大学办毕业证||成绩单||做文凭证书,做留信网认证(可查)WSE认证,

制作【做】Columbia...

1 komentár(e)
posledný 19.03.2024
偽造学历,【做】皇家农业大学毕业证+成绩单企鹅/威信551190476回国进私企、外企、自己做生意的情况,这些单位是不查询毕业证真伪的,而且国内没有渠道去查

...

1 komentár(e)
posledný 19.03.2024
文凭定制[精仿毕业证]Q/微信551190476做假佛罗里达州立大学毕业证@承接国外全套毕业材料办理@做留信网认证(可查)WSE认证,“一手代辦國外文憑”定

...

1 komentár(e)
posledný 19.03.2024
明尼苏达大学新版文凭购买+【QQ/薇信551190476】造假/毕业证/成绩单/文凭订做/做留信网认证(可查)WSE认证,原版1:1精仿毕业证,成绩单,文凭

...

1 komentár(e)
posledný 19.03.2024
芝加哥大学製作文憑【QQ/薇信551190476】补办毕业证||成绩单||做留信网认证(可查)WSE认证,原版1:1精仿毕业证,成绩单,文凭证书,都有原版本

...

1 komentár(e)
posledný 19.03.2024
补办【精仿】皇家农业大学毕业证+成绩单QQ/薇信551190476(诚招代理)办理国外高校毕业证,成绩单,文凭,学位证,真实留信网认证,,国外学校代申请,名

...

1 komentár(e)
posledný 19.03.2024
高质量代办利兹大学毕业证+成绩单Q/微信551190476办理国外毕业证、成绩单,实体公司,注册经营,质量保证,可视频看样本工艺质量,随时都可以安排办理,毕

...

1 komentár(e)
posledný 19.03.2024