Aj kráľ šprintu má franšízu

Okrem jedla sa v Boltových reštauráciách tiež vychutnáva jamajská hudba a propaguje táto kultúra, takže fungujú súčasne ako kluby.
Streda
13.09.2017
Usain Bolt vlastní podiel vo franšíze Tracks & Records. Jamajské reštaurácie čaká premiéra v Británii, kde má mať značka 15 pobočiek.
 

Osemnásobný víťaz OH Usain Bolt sa z atletického oválu presunul do rozbehnutého biznisu. Jamajská sieť reštaurácií, ktoré kráľ šprinterov zastupuje okrem iného svojim menom, bude v následujúcich mesiacoch expandovať do Británie. V Európe by malo vyrásť 15 pobočiek značky Tracks & Records, ktorú väčšinovo vlastní jamajská franšízová spoločnosť Franjam. V Británii bude mať na starosti rozvoj značky spoločnosť SME Group z Middlesexu, ktorá vlastní na miestnej úrovni licencie tiež na značky KFC, Pizza Hut, Costa Cofee a Holliday Inn.

Prvá reštaurácia Tracks & Records bola otvorená na Jamajke v roku 2011, v minulom roku vo svojej domovine uviedla spoločnosť do prevádzky prvú franšízovú pobočku. Chýry o expanzii "Boltových reštaurácií" do Británie sa objavili už v roku 2012, kedy sa o plánoch jamajskej značky zmienil vo svojej rannej relácii moderátor britskej stanice BBC Chris Evans. "Chceli sme počkať, aby sme našli ideálneho partnera, ktorý zdieľa našu víziu a chápe podnikanie, ale má tiež výnimočné znalosti miestneho trhu," uviedol generálny riaditeľ Franjam Gary Matalon.

Priekopníkom i prepagátorom Jamajky

Zástupca britskej firmy SME Group uzatvorenie zmluvy komentoval tým, že hosťom v Británii jamajské reštaurácie zaistia zážitok podobný návšteve ostrova, a to vrátanie typických chutí. Ponuke reštaurácií Tracks & Records dominuje pôvodná jamajská kuchyňa ako bravčové, ovčie, rybacie či kuracie mäso, ryža či hrášok, a rôzne ďalšie špeciality. Usain Bolt v rámci biznisu funguje i ako osobné odporúčanie - Tracks & Records ponúka "hamburgery a la Usain", čo znamená sýte jedlo podľa jeho vkusu a chuti.

Popularita karibských reštaurácií a špecialít vo Veľkej Británii všeobecne aktuálne veľmi rastie, čo bol tiež hlavný dôvod pre výber Anglicka pri konečnom rozhodovaní o firemnej expanzii, uviedol Matalon. Podľa jeho slov je to v histórii prvýkrát, kedy pôvodný jamajský franšízový koncept vstupuje na medzinárodne pole, a expanduje za hranice svojej domoviny.

Chystáte sa založiť a rozvíjať franšízu, alebo by ste radi podnikali pod známou značkou? V Katalógu franšíz nájdete 37 firiem, ktorých biznisom sa môžete inšpirovať, alebo sa stať jeho súčasťou.