Internetový predaj citeľne zasiahol IKEU v jej koreňoch - veľké predajné haly plné ponúkaného tovaru budú s nástupom on-linu nanič. Zákazník si v modernej dobe žiada nákupné zážitky iného typu, v obchodnom dome už nechce tráviť celý deň, a to ani spoločne s rodinou.
Štvrtok
27.07.2017
Škandinávsky reťazec IKEA chystá testy on-line predaja nábytku cez ďalšiu firmu. Zvolí si skôr americký Amazon alebo čínsku Alibabu?
 

Škandinávska spoločnosť IKEA budúci rok spustí testovaciu prevádzku predaja svojho sortimentu cez tzv. tretiu stranu. Zatiaľ čo doteraz využívali zákazníci IKEA výhradne firemný e-shop (i pre odvoz tovaru domov), od januára 2018 dostanú možnosť nakúpiť nábytok cez ďalšieho prostredníka, ktorým sa zrejme stane buď americký Amazon, alebo konkurenčná čínska Alibaba.

"Doteraz sme predávali svoje tovary iba cez vlastné internetové stránky, zistili sme ale, že konkurenčné prostredie sa mení," uviedol pre média výkonný riaditeľ IKEA Group Torbjörn Lööf. Stratégia má okrem iného pritiahnuť väčší záujem zákazníkov a sústrediť sa v rámci medzinárodnej siete predovšetkým na maloobchod. Lööf pritom ubezpečil, že zmluva s novým internetovým predajcom zatiaľ nebola uzatvorená. IKEA chce najskôr detailne preskúmať digitálny trh.

Maloobchod, internet a budúcnosť obchodu

Vďaka testovacej prevádzke chce IKEA tiež zistiť, ako budú vyzerať v budúcnosti nákupy na webe či priamo celé digitálne obchodné centrá. Maloobchodná časť spoločnosti v reakcii na aktuálne trendy a zmeny na trhu dostala od vedenia IKEA väčšiu voľnosť pri rozhodovaní. Delenie predaja na webe s tzv. tretiu stranu je pomerne prekvapivé, pretože IKEA doteraz nikdy nepredávala nábytok a ďalšie bytové tovary inak, ako cez vlastnú obchodnú predajnú sieť. Súčasťou zmien majú byť i menšie obchody.

On-line predaj IKEA Group, ktorá vlastní väčšinu predajní IKEA po celom svete (asi desatinu z celkového počtu tvoria franšízy), medziročne stúpol v minulom fiškálnom roku o 30 % na 1, 6 miliárd dolárov. V celkovom ročnom obrate gigantickej medzinárodnej siete (34 miliárd euro) je to len nepatrná čiastka. Sústredenie sa na maloobchod by malo spoločnosti predovšetkým pomôcť obhájiť vedúce postavenie na trhu s nábytkom i v budúcnosti, a stačiť tempu rýchle rastúcej konkurencie s ohľadom na nové spotrebiteľské požiadavky. V ČR spustila IKEA internetový predaj v júni 2016, v prvých týždňoch obslúžila cez web 500 zákazníkov.


Populárne na fóre