Zmrzlinári, ku strojom!

V Poľsku sa LODOstrefe osvedčila spolupráca práve s Kauflandom, kde v sezóne obslúži stánok 2 až 3 tisíc zákazníkov denne. Obrat je veľmi závislý na počasí.
Pondelok
24.04.2017
Poľský franšízový koncept LODOstrefa sa pripravuje na sezónu. Zmrzlinárom ponúkne zariadené kiosky i pomoc s financovaním.
 

Leto sa pomaly, ale iste blíži, a s ním i rozkvet sezónneho biznisu. Typicky letným tovarom sú točené zmrzliny, ktoré v posledných rokoch zažívajú vďaka vonkajšiemu predaju nárast popularity v Poľsku. Na tomto trhu funguje úspešne napríklad franšízová značka LODOstrefa, ktorá ponúka franšízantom možnosť podnikať prostredníctvom predaja v stánku či kiosku. Rovnaká možnosť platí tiež pre záujemcov o franšízovú licenciu u nás.

Predajné jednotky LODOstrefy sa nachádzajú prevažne pri supermarketoch a nákupných centrách. "V Poľsku koncept perfektne funguje, u nás sú väčšinou problémy s umiestením, niektorým adeptom chýbali tiež potrebné financie," hovorí Ondřej Němec, ktorý má expanziu LODOstrefy v ČR na starosti. LODOstrefa tento rok v Poľsku sprevádzkovala 10 nových zmrzlinových stánkov, ďalšie 4 fungujú od minulého roka na Slovensku.

Pomoc s financovaním

V Česku je podľa Němca značka v jednaní s predajnými reťazcami Kaufland a Tesco, pri ktorých by stánky mali v budúcnosti ponúkať predovšetkým točenú zmrzlinu. Lokalita pritom nie je striktným príkazom, firma sa nebráni ani napríklad umiestneniu predajne na kúpalisku, či v iných turisticky príťažlivých miestach. Aby bolo možné potenciálnym franšízantom kiosk a jeho zariadenie ukázať v prevádzke, plánuje spoločnosť na apríl postaviť dva reprezentatívne vlastné kiosky v Jičíne či Trutnove.

Franšízantom poskytuje LODOstrefa plne zariadený kiosk vrátane strojov a zmesí na výrobu zmrzliny. "Pomáhame franšízantom s výberom lokality, získaním povolenia na úradoch, a poskytujeme potrebné školenia. Väčšina našich franšízantov si obstaráva hneď niekoľko kioskov, výroba zmrzliny je jednoduchá, a návratnosť vstupnej investície rýchla," hovorí Němec. Minimálna investícia činí 27 800 eur, potom sa platí franšízový poplatok 240 eur za mesiac. Návratnosť býva v priemere do pol roka, niekedy dlhšie. LODOstrefa pritom ponúka svojim partnerom tiež pomoc s financovaním, náklady na sprevádzkovanie kiosku môžu splácať v priebehu niekoľkých rokov.