Rozhodnutie McDonald´s presťahovať základňu do Veľkej Británie súvisí s protiopatreniami, ktoré Európska únia začala podnikať, aby nadnárodné podniky platili dane na miestach, kde zarábajú.
Štvrtok
05.01.2017
Fastfoodový gigant ohlásil presun svojho centra. Z Luxemburska odchádza do Veľkej Británie.
 

Jedna z najznámejších amerických spoločností, fastfoodový gigant McDonald´s, sa rozhodol presunúť centrum z pôvodného Luxemburska do Londýna. K tomu plánuje založiť novú holdingovú spoločnosť, ktorá bude spravovať poplatky plynúce z práv duševného vlastníctva všetkých franšízových reštaurácií mimo územia Spojených štátov.

Spoločnosť McDonald´s prevádzkuje v Česku 93 reštaurácií, z toho je momentálne 73 riadených franšízantmi. Celosvetovo funguje pod touto značkou 37 tisíc fastfoodov v 119 krajinách, v ktorých zamestnáva okolo 420 tisíc zamestnancov a jeho príjem dosahuje ročne 25 miliárd dolárov.

Rozhodnutie McDonald´s presťahovať svoju základňu do Veľkej Británie súvisí s protiopatreniami, ktoré Európska únia začala podnikať, aby najmä nadnárodné podniky platili dane na miestach, kde zarábajú. V tejto súvislosti orgány Európskej únie pred časom obvinili McDonald´s z krátenia daní. Ten ale obvinenie odmietol s tým, že medzi rokmi 2011 až 2015 zaplatil v EU zodpovedajúcu čiastku presahujúcu 2,5 miliardy eur.

Oznámenie bolo vrelo privítané britskou vládou, ktorá presun chápe ako prísľub posilnenia rastu a počtu pracovných miest. McDonald´s je v skupine posledný z veľkých nadnárodných spoločností, ktoré sa rozhodli navýšiť investície vo Veľkej Británii.

Rovnako sa predtým už rozhodli spoločnosti Apple, Google alebo Facebook. Britská ekonomika si týmito presunmi získava opäť dôveru po referende o „brexite“, ktoré skončilo rozhodnutím britských voličov z únie vystúpiť, čo na začiatku vyvolalo vlnu obáv z masívneho odlivu kapitálu z ostrovného kráľovstva.