Čaká nás veľa práce

"Veľa fungujúcich firiem začína pri svojom rozvoji premýšľať aj o možnosti expandovať prostredníctvom franšízových partnerov. Dobrou správou je, že ak sa firmy pre vytvorenie franšízovej siete rozhodnú, čím ďalej, tým častejšie sa obracajú na profesionálnych poradcov. Sú schopní dohliadnuť na to, že je sieť kvalitne nastavená," Marek Halfar, konateľ spoločnosti PROFIT system.
Pondelok
25.01.2016
Aký bol rok 2015 na franšízovom trhu z pohľadu spoločnosti PROFIT system? Nie iba to nám v Rozhovore týždňa prezradil jej konateľ Marek Halfar.
 

Aký bol rok 2015 pre spoločnosť PROFIT system?

Som rád, že môžem povedať, že určite dobrý. Portál Franchising. sk, Franchising. cz a magazín Vlastní firma FRANCHISING si stále nachádza svojich návštevníkov a čitateľov, čo nás do budúcnosti stále motivuje prinášať čerstvé a zaujímavé informácie, ktoré môžete nájsť iba tu. Potešil nás nárast návštevnosti Slovenského portálu, kde sme sa dostali na 25 000 čitateľov mesačne. Vďaka aktívnej práci nášho týmu, sme pre záujemcov o franšízové podnikanie objavili nové podnikateľské príležitosti, čo hovorí o stále rastúcej popularite tohto spôsobu podnikania. Darilo sa nám aj na poli poradenstva, mali sme šancu podieľať sa na niekoľkých zaujímavých franšízových projektoch, čo tiež potvrdzuje obľúbenosť franšízingu a majiteľov už fungujúcich firiem. Chcel by som spomenúť napríklad značku MY FOOD MARKET , ktorej sme spracovali celý koncept a následne budeme sieti napomáhať s vyhľadávaním vhodných partnerov.

Aký bude nasledujúci rok?

Určite bude plný práce, to vieme už teraz. Čaká nás veľa ďalších zaujímavých nielen poradenských projektov. Najväčší by mal byť uvedení na jeseň. Bohužiaľ, nemôžem byť konkrétnejší. Keď budeme mať viac informácií, rád ich prezradím našim čitateľom.

Prekvapí portál či magazín Vlastní firma FRANCHISING v budúcom roku niečím svojich čitateľov?

Neviem, či to bude nejaké veľké prekvapenie, ale chceme aby sa portál  i magazín trochu posunul dopredu. A to najmä pomocou odborníkov, skúsených podnikateľov, franšízorov aj franšízantov. Chceme našim čitateľom prinášať čo najužitočnejšie  informácie, a od koho iného by sa ich mali dozvedieť ako od skúsených profesionálov. Preto s celým týmom hľadáme nielen odborníkov, ale aj témy, ktoré budú atraktívne. Kdeby ste  mali nejaké tipy na témy, ktoré vás zaujímajú, budeme veľmi radi, ak sa s nami o svoje nápady podelíte. Môžete nám ich napísať napríklad na emailovou adresu redakcia@franchising.sk.

Ako to s franšízingom vyzerá na Slovensku?

Rozvoj franšízového trhu na Slovensku je o niečo pomalší ako v Česku. Vďaka tomu sa však  skrýva potenciál, hlavne pre domáce franšízové koncepty. Počet zahraničných konceptov zatiaľ vysoko prevyšuje počet domácich. Ako hovorí prezident Slovenskej franšízovej asociácie, jedným z dôvodov tejto skutočnosti je to, že vznik, tvorba a rozvoj novej, pôvodom slovenskej, franšízovej siete je dlhodobý a pomerne finančne náročný proces. Každý franšízový koncept ponúkaný ako úspešný a hodnotný produkt musí byť najskôr v praxi overený, inak si nezíska dôveru rozumného záujemcu o licenciu.

Aká je podľa Vás súčasná situácia na tuzemskom trhu franšízingu?

Ako už z mojich vyššie uvedených odpovedí vyplýva, franšízing je aktuálnou témou. Veľa fungujúcich firiem začína pri svojom rozvoji premýšľať aj o možnosti expandovať prostredníctvom franšízových partnerov. Dobrou správou je, že ak sa firmy pre vytvorenie franšízovej siete rozhodnú, čím ďalej, tým častejšie sa obracajú na profesionálnych poradcov. Sú schopní dohliadnuť na to, že je sieť kvalitne nastavená. Franšízanti uchádzajúci sa o získanie licencie potom majú určitú istotu, že sa stanú súčasťou dobre spracovaného konceptu

Čo by ste poprial franšízovému trhu do budúceho roku?

Poprial by som mu hlavne výnimočné nápady. Práve originálne koncepty totiž stále častejšie zaznamenávajú na trhu úspech nielen u koncových zákazníkov, ale tiež u záujemcov o franšízové licencie. Ďalej by som si prial, aby už fungujúcí franšízori nachádzali tých pravých franšízantov, ktorí by ich sieť posúvali dopredu. A samozrejme všetkým veľa šťastia, zdravia a úspechov nie iba v pracovnom živote, ale aj súkromnom.