Zlaté oblúky rieši problém

V Spojených štátoch amerických má McDonald`s zhruba 3000 franšízových partnerov. Prieskumu sa zúčastnilo 28 z nich, ktorí dohromady prevádzkujú viac ako 200 reštaurácií tohto fastfoodového konceptu.
Štvrtok
30.07.2015
Franšízanti siete McDonald´s v Spojených štátoch amerických sa boja o svoju budúcnosť. U nás táto situácia nehrozí.
 

Pesimistická nálada ohľadom ďalšieho pôsobenia v rámci celosvetovo známeho konceptu McDonald`s panuje medzi jeho franšízovým partnermi v USA. Jedna z obáv, ktoré odhalil prieskum spoločnosti Janney Capital, sa týka aj jedál, ktoré sú v reštauráciách v zámorí podávaná zákazníkom.

Nejde však o ich kvalitu, ale o pestrosť ich ponuky. Podľa franšízantov totiž ponuka nezmenená od deväťdesiatych rokov a začiatku tohto tisícročia, nemôže konkurovať dynamickejšie sa rozvíjajúcom konkurenčným sieťam. "Na našom menu nie je nič, čo by zákazníka ohromilo," povedal jeden z účastníkov anonymného prieskumu.

Ako uviedla spravodajská stanica CNN, McDonald o problému, ktorý franšízanti načrtli, vie. Steve Easterbook, ktorý sa stal generálnym riaditeľom spoločnosti tento rok v januári, sľúbil oživenie produktovej ponuky, ktorú môžeme v týchto fastfoodoch nájsť. V máji potom predstavil plán, ktorý počíta s testovaním nových sendvičov v predaji a tiež zmeny toho, ako si zákazníci v reštauráciách McDonald´s svoje jedlo objednávajú.

Prieskum medzi franšízovými partnermi realizuje v Českej republike a na Slovensku sama spoločnosť McDonald`s. "Vykonávame každoročne prieskum medzi našimi franšízanty. V tejto anonymnej ankete nám naši licenčný partneri majú možnosť vysvetliť ako sú spokojní s vedením a smerovaním spoločnosti a množstvom ďalších otázok vychádzajúcich od našej americkej centrály. Výsledky tohto prieskumu sú interným materiálom," hovorí Zuzana Svobodová, riaditeľka komunikácie McDonald´s ČR a SR.