Franchisy z USA sú úspešné

Najúspešnejšie franchisové koncepty sú z oblasti gastronómie, hotelierstva a obchodov so zmiešaným tovarom.
Štvrtok
23.10.2014
Magazín Enterpreneur vytvoril rebríček TOP 200 Franchis za rok 2014. McDonald’s obhájil svoje prvenstvo.
 

Spojené štáty americké sú kolískou franchisingu a ich pozícia najväčšieho franchisového trhu nebude ani v blízkej dobe pravdepodobne narušená. V rebríčku najväčších franchisových konceptov podľa tržieb, ktorý zostavil magazín Enterpreneur, figurujú na prvých 10 miestach americké franchisy. Na prvom mieste sa v TOP 200 franchisových reťazcov za rok 2014 umiestil McDonald’s.

 Reťazec s rýchlym občerstvením McDonald’s zaznamenal tento rok globálne tržby vo výške 89,16 miliardy dolárov a jeho zákazníci môžu navštíviť 35 426 reštaurácií. „Aj napriek tomu, že sa  tento rok McDonald’s  veľmi nedarilo, zostal najväčším franchisovým konceptom na svete. Na prvom mieste sa drží už od roku 2000,“ komentuje magazín Enterpreneur jeho výsledok. Na druhej pozícii sa s počtom presahujúcim 53 tisíc obchodov vo svete umiestnil reťazec 7-Eleven ponúkajúci denné potreby. Tretie miesto obsadil ďalší fasfoodový koncept KFC.

Zostavenie najúspešnejších 200 franchis ukázalo, že najlepšie sa franchisám darí v oblasti gastronómie a hotelierstva. Do prvej desiatky sa po McDonald’s a KFC dostali Subway (4), Burger King (5), Pizza Hut (9) a Wendy’s (10). Desiatku doplňujú hotely Herzt (6), hobby-obchody Ace Hardware (7) a obchody so zmiešaným tovarom Circle (8).

Franchisy tvoria podľa Amerického veľvyslanectva v Prahe 11 % všetkých firiem v USA a zamestnávajú 11 miliónov ľudí. „Očakáva sa, že tento rok by počet franchisových firiem mal v USA rásť o 1,7 % a ich tržby o 4,7 %,“ dodáva Jana Rückerová z Amerického veľvyslanectva s tým, že franchisové kocepty sa na HDP v USA podieľajú 4,5 % (493 miliárd dolárov).