Americkí franchisanti nie sú nadšení z prekombinovaného menu v reštauráciách franchisového reťazca McDonald’s. Chcú návrat k jednoduchosti.
Utorok
05.08.2014
Americký McDonald’s čelí sťažnostiam svojich franchisantov. Trápi ich prekombinované menu.
 

Franchisová sieť fastfoodov McDonald's sa v USA trápi s argumentmi svojich franchisových partnerov. Tým sa podľa prieskumu firmy Janney Capital Markets nepáči, že reťazec neustále zvyšuje položky v menu alebo stále ponúka rôzne akcie ako napríklad káva zdarma a pod. Franchisanti apelujú na to, že viac položiek v menu spôsobuje zníženie rýchlosti v objednávkach. Uvádza to server Business Insider.

Spoločnosť Janney Capital Markets oslovila 27 domácich franchisantov, ktorí reprezentovali 219 pobočiek McDonald's. Pritom franchisová sieť obhospodáruje v USA viac ako 14 tisíc reštaurácií. "Značka McDonald's bola založená predovšetkým pre jednoduchosť a efektívnosť v ponuke rýchlych jedál a to už dnes nereprezentuje," hovorí Richard Adams, jeden z prvých franchisantov. Prekombinované menu priznal v januári aj prevádzkový riaditeľ McDonald's Tim Fenton.

Podobnú stratégiu ako má americký McDonald's využívajú aj európske pobočky, avšak nie v takej miere. V prípade českého McDonald's udržuje firma základné menu, ktoré dopĺňa sezónnymi jedlami na určitú dobu. Americký problém podľa poradenskej spoločnosti PROFIT system v európskych krajinách nehrozí, pretože trhy kontinentov sú rozdielne. Už len z toho dôvodu, že v Európe existuje niekoľko štátov, ktoré musia uplatňovať rozdielnu stratégiu predaja.