České pivo chutí
České pivo sa doma, ale tiež vo svete teší veľkej obľube. Dokazuje to aj franchisový koncept reštaurácií The PUB, Pilsner Unique Bar, ktoré sú známe predovšetkým samooblužnýmí pivnými výčapmi. Prvá prevádzka bola otvorená v Prahe v roku 2005 a počas deviatich rokov sa rozšírila aj za hranice Českej republiky. Minulý rok firma The PUB Franchising otvorila 2 nové reštaurácie a 1 presťahovala. Aj napriek poklesu gastronomického trhu firma minulý rok zaznamenala mierny rast.
Koncept pôsobí aj v Nemecku, na Slovensku a v Rumunsku. „V Bukurešti máme za sebou prvý polrok prevádzky, v Bratislave zhruba mesiac. Aj napriek tomu, že je skoro hodnotiť, zaznamenávame rastúci trend, čo je dôležité,“ dodáva konateľ spoločnosti The PUB Franchising Jaroslav Stuna s tým, že záujemcovia o licenciu sa v jednotlivých krajinách príliš nelíšia, no trhy sú rozdielne. Spoločné majú len to, že predajná cena piva je vyššia než v ČR.
V Česku už firma prevádzkuje 12 reštaurácií, z čoho 5 sa nachádza v Prahe. V máji by mala pribudnúť ďalšia v Ostrave. „Jednáme so záujemcami o licenciu po celom Česku a odhadujeme, že by sme tento rok mohli otvoriť ešte jednu reštauráciu,“ dodáva Jaroslav Stuna. V Prahe je firma s počtom reštaurácií zatiaľ spokojná a neočakáva v blízkej dobe ďalšie otváranie. Avšak podľa Jaroslava Stuny záleží na konkrétnej lokalite, takže Praha zostává naďalej v kurze.
Prečítaj články
Kaliforňan sa so svojím bowl konceptom dostáva už aj do susednej Českej republiky. Kto stojí za úspechom slovenskej franšízy v Brne?
Fruitissimo je na trhu dvadsať rokov a zavedený franšízový model sa presadzuje v nových krajinách. Aké sú najbližšie plány značky?
„Stratégiou našej spoločnosti je, aby postupne všetky reštaurácie na slovenskom trhu prešli do rúk franšízantov,“ hovorí Operation&Franchising Director McDonald’s Jaroslav Sedláček.
Street food s možnosťou zostaviť si misku z čerstvých a zdravých surovín Bratislavčanov baví. Teraz sa franšíza rozrastá aj do ďalších miest a ponúka podnikat aj novým záujemcom.
Popularita kebabu je v posledných rokoch v strednej Európe veľká. Grilované kurčatá tu zase majú tradíciu. Práve na to vsádza franšízor Mr. Kebab s novou značkou Pipi Grill.
Najčítanejšie
Ak sa Vám pri vyslovení slova franchising vôbec niečo vybavuje, je to skvelé!
Zoltán Vida je vyštudovaný telocvikár. Nikdy sa však tejto profesii nevenoval, stal sa z neho podnikateľ. Dnes prevádzkuje 3 reštaurácie McDonald´s.
Franšízová sieť Extéria Market sa stará o BOZP, požiarnu ochranu a ďalšie zákonné povinnosti klientov. Firmy, ktoré ich nemajú splnené, sú príležitosťou na rast na trhu.
Ladislav Sabo s manželkou úspešne prevádzkuje UGO Freshbar v Poprade už 7 rokov. Ako vie zosúladiť pracovný a súkromný život?
Samostatné podnikanie v neznámych vodách sa mi oplatilo, tvrdí franšízant Marcel Šurka. Pod konceptom značky 1. Day dnes vedie prevádzku v Banskej Bystrici.