Coca Cola sa vracia k tradícii

Spoločnosť Coca Cola vo svojom portfóliu ponúka cez 500 značiek.
Pondelok
06.01.2014
Spoločnosť Coca Cola sa vracia ku franchisingu . V USA opäť spustí model nezávislých stáčiarní.
 

Najväčší výrobca nealkoholických nápojov Coca Cola oznámil, že sa vráti späť k franchisovému modelu nezávislých stáčiarní v Spojených štátoch amerických. Jedná sa o posledný krok v pokračujúcej reorganizáciu firmy. Franchisoví partneri získajú opäť užívateľské práva na technológiu výroby nápojov a možnosť vlastného riadenia plniča. Systém obnoví po 3 rokoch.

Franchisový model fungoval do roku 2010, kedy sa Coca Cola rozhodla v USA skúpiť všetky továrne na výrobu nápojov a riadiť je vo vlastnom držanie. Vlani v apríli sa rozhodla vrátiť späť ku franchisingu a na začiatku tohto roka spustila ostrú prevádzku "refranchisingu". "Vďaka tejto pružnosti sa vrátime k tradičnému stačecímu modelu v USA, ktorý posilní pôsobenie v našej vlajkovej krajine," hovorí generálny riaditeľ Coca Cola Company Muhtar Kent.

Stáčiarne budú mať tiež na starosti dodávku do maloobchodnej siete v regióne, kde pôsobí. Podľa spoločnosti návrat k franchisovému systému zníži náklady na údržbu a skladovanie distribučnej siete, a pritom si firma Coca Cola zachová kontrolu plnenia fliaš jednotlivých tovární.