Franchisová sieť Subway pôsobí už v 103 krajinách sveta a obhospodaruje viac ako 40 tisíc reštaurácií.
Štvrtok
12.12.2013
Subway stojí na začiatku expanzie na slovenskom trhu. Hľadá tu vhodných franchisantov.
 

Najväčšie franchisový reťazec na svete, výrobca sendvičov Subway, nechýba ani na Slovensku. To patrí do zoznamu štátov v Európe, v ktorých tento rok spustilo Subway masívnu kampaň pre podporu väčšej expanzie. "Subway tu prevádzkuje 10 reštaurácií, preto môžeme povedať, že sme len na začiatku jeho rozvoja," dodáva manažér značky na Slovensku Matej Varga.

Záujemcov o franchisu Subway si Matej Varga všíma dosť, avšak nie všetci môžu franchisovú licenciu získať. Podnikateľ musí prejsť tzv. pre-screeningom a následne schvaľovacím procesom, či je schopný Subway prevádzkovať. "Často sa nám ozývajú veľké spoločnosti, ktoré chcú do značky vložiť svoje peniaze, tie však schválime len veľmi zriedka. Franchisant musí o pobočku starať, dať jej všetko. Výnimkou u veľkých investorov môžu byť napríklad čerpacie stanice, ktoré by rady prevádzkovali reštaurácie Subway," upresňuje Matej Varga s tým, že jednou zo základných podmienok je kapitálová vybavenosť. Cena licencie stojí 7500 eur, náklady na rozbehnutie reštaurácie dosahujú až 100 tisíc eur.

Subway nevyhľadáva len typické lokality ako obchodné centrá či rušné ulice, zameriava sa aj na lokality, kde by človek normálne reštaurácii neočakával. Jedná sa napríklad o vyššie zmienené čerpacie stanice, vysoké školy, nemocnice, letiská či diaľničné odpočívadlá. "Reštaurácie Subway sú známe tým, že ich ľudia môžu nájsť na netradičných lokalitách. Samozrejme každé miesto musí prejsť schvaľovacím procesom," uzatvára Matej Varga.