Burger King je tretím najväčším hamburgerovým výrobcov v USA. Na českom trhu pôsobí od roku 2008 a prevádzkuje tu 12 reštaurácií.
Štvrtok
28.11.2013
Americký fastfoodový reťazec Burger King previedol väčšinu reštaurácií do franchisy. Urobil dobre.
 

Spoločnosť Burger King sa rozhodla previesť väčšinu svojich reštaurácií na franchisové jednotky. A urobila dobre, franchisy firme pomohli k vyššiemu zisku. V Českej republike však reštaurácie zostávajú v prevádzke stále vo forme joint-ventures.

Zisk amerického výrobcu rýchleho občerstvenia vzrástol v treťom štvrťroku viac ako o desaťnásobok. V rovnakom období minulého roku čistý zisk činil 6,6 miliónov dolárov, tento rok vyskočil na 68,2 miliónov dolárov. Tržby sa však prepadli o 40 % na 275 miliónov dolárov. Reťazec Burger King vďačí za tieto výsledku práve prevedeniu reštaurácií na franchisy, čo uskutočnili v minulom roku. Vďaka tomu výdaje klesli o 90 %.

Najviac sa fasfoodovej firme darilo v regióne Ázie, kde jej reštaurácie zaznamenali rast tržieb o 3,7 %. V Európe rástli o 2,4 %. V Českej republike sa Burger King nerozvíja ako franchisa, ale pomocou joint-venture partnera AmRest, ktorý podobne rozvíja i kaviarne Starbucks či KFC. Aktuálne tu prevádzkuje 12 reštaurácií, z toho väčšinu v Prahe.