Ďalší zárez v Ázii
Franchisový fastfoodový reťazec McDonald's rozširuje svoje pôsobenie do ďalšej krajiny. Tento krát prenikol do Vietnamu, kde zástupcovia spoločnosti podpisovali franchisovú licenciu s obchodníkom Henrym Nguyen. Prvá reštaurácia by sa mala otvoriť v Ho Chi Minovom meste na začiatku roka 2014. Vietnam sa stal 118. krajinou, kde McDonald's pôsobí.
Jednanie o vstupe do Vietnamu prebiehali rok. Podnikateľ Henry Nguyen tu už prevádzkuje sieť reštaurácií Good Day Hospitality. „Vietnam bol pre nás ďalšia voľba, kam rozšíriť našu prítomnosť v Ázií. Stal sa 38. ázijskou krajinou v ktorej McDonald's pôsobí. Veríme, že pán Nguyen je ideálny podnikateľ, ktorý pomôže vybudovať v tejto zemi dobré meno našej značky," hovorí prezident McDonald's Don Thompson.
Franchisovému reťazcu rýchleho občerstvenia sa aj napriek vysokej konkurencii na globálnom trhu darí udržovať rast. Za prvý polrok tohto roku dosiahol globálnych tržieb vo výške 13,7 miliardy dolárov a čistého zisku 2,6 miliardy dolárov. Avšak v porovnaní s minulým rokom sa tržby i zisk zvýšili len nepatrne. „Očakávame, že výsledky za celý rok by mali byť podobné ako v minulom roku," uzavrel Don Thompson.
Prečítaj články
Kaliforňan sa so svojím bowl konceptom dostáva už aj do susednej Českej republiky. Kto stojí za úspechom slovenskej franšízy v Brne?
Fruitissimo je na trhu dvadsať rokov a zavedený franšízový model sa presadzuje v nových krajinách. Aké sú najbližšie plány značky?
„Stratégiou našej spoločnosti je, aby postupne všetky reštaurácie na slovenskom trhu prešli do rúk franšízantov,“ hovorí Operation&Franchising Director McDonald’s Jaroslav Sedláček.
Street food s možnosťou zostaviť si misku z čerstvých a zdravých surovín Bratislavčanov baví. Teraz sa franšíza rozrastá aj do ďalších miest a ponúka podnikat aj novým záujemcom.
Popularita kebabu je v posledných rokoch v strednej Európe veľká. Grilované kurčatá tu zase majú tradíciu. Práve na to vsádza franšízor Mr. Kebab s novou značkou Pipi Grill.
Najčítanejšie
Ak sa Vám pri vyslovení slova franchising vôbec niečo vybavuje, je to skvelé!
Zoltán Vida je vyštudovaný telocvikár. Nikdy sa však tejto profesii nevenoval, stal sa z neho podnikateľ. Dnes prevádzkuje 3 reštaurácie McDonald´s.
Franšízová sieť Extéria Market sa stará o BOZP, požiarnu ochranu a ďalšie zákonné povinnosti klientov. Firmy, ktoré ich nemajú splnené, sú príležitosťou na rast na trhu.
Ladislav Sabo s manželkou úspešne prevádzkuje UGO Freshbar v Poprade už 7 rokov. Ako vie zosúladiť pracovný a súkromný život?
Samostatné podnikanie v neznámych vodách sa mi oplatilo, tvrdí franšízant Marcel Šurka. Pod konceptom značky 1. Day dnes vedie prevádzku v Banskej Bystrici.